Martha Zavariz de Miranda

Researcher Embrapa Wheat

e-mail

Curriculum Lattes

Area of operation: Research and Development

Setor: Office of the Deputy Head of Research and Development

Setor: Research Groups

Date of Hire: Tue Dec 01 00:00:00 BRST 1998

Registration: 300633

mini-curriculum


She got her bachelor idegree in Pharmacy (1986) and Biochemistry Pharmacy - Food Technology (1987) from UFSM; bachelor idegree n Industrial Pharmacy from UFRGS (1989); master degree in Food Science from UEL (1993) and doctorate degree in Food Technology from UNICAMP (1998). She is researcher at the Brazilian Agricultural Research Corporation - Embrapa Wheat (since December of 1998). She coordinates the wheat and wheat flour Interlaboratorial Program of Embrapa (since 1999). She acted as visiting scientist in SWQL/USDA/ARS, USA (2007) and she accomplished post-doctorate at IATA/CSIC, in Valency, Spain (2013). She has experience in Grain Science and Technology area, acting mainly in the following themes: wheat and of wheat flour technological quality, cookies, germinated wheat, triticale quality; and gluten-free products. She is member of AACC International, ABRAPOS and SBCTA.

Education


1988 - 1989

Graduação em Farmácia Industrial

Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Obtained year: 1989


1986 - 1987

Graduação em Farmácia Bioquímica - Tecnologia de Alimentos

Universidade Federal de Santa Maria

Obtained year: 1987


1983 - 1986

Graduação em Farmácia

Universidade Federal de Santa Maria

Obtained year: 1986


1991 - 1993

Mestrado em Ciências de Alimentos

Universidade Estadual de Londrina

Title: Aproveitamento do resíduo da indústria de cerveja (dresh) para produção de snacks com fibra

Obtained year: 1993

Orientador: Maria Victoria Eiras Grossmann

Keywords: resíduo da indústria cervejeira - dresh, metodologia de superfície de resposta - MSR, ANALISE SENSORIAL, snacks com fibra, Extrusão termoplástica, Características físico-químicas

Area: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Cereal Science and Technology


1994 - 1998

Doutorado em Tecnologia de Alimentos

Universidade Estadual de Campinas

Title: Efeito de tempo de germinação do trigo e das variáveis de extrusão na qualidade tecnológica e nutricional de farinha integral

Obtained year: 1998

Orientador: Ahmed Atia Mahmoud ElDash

Keywords: germinação, qualidade tecnológica, metodologia de superfície de resposta - MSR, qualidade nutricional, Extrusão termoplástica, farinha integral de trigo


2007 - 2007

Pós-Doutorado em

USDA/ARS - Soft Wheat Quality Laboratory

Title:

Obtained year: 2007


2013 - 2013

Pós-Doutorado em

Instituto de Agroquímica y Tecnologia de Alimentos

Title:

Obtained year: 2013

Area: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Grain Cereal Science and Technology


1972 - 1979

Ensino Fundamental em

Instituto Metodista Centenário - Santa Maria, RS

Title:

Obtained year: 1979


1980 - 1982

Ensino Médio em

Instituto Metodista Centenário - Santa Maria, RS

Title:

Obtained year: 1982


1990 - 1991

Aperfeiçoamento em Ensaios com Plantas Medicinais - Projeto da CEME

Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Title: Efeito farmacológico de chá de folhas de pitangueira e de murta

Obtained year: 1991

Orientador: Elfrides Eva Scherman Schapoval


Areas of expertise


  1. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Cereal Science and Technology
  2. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food science / Especialidade: Avaliação e Controle de Qualidade de Grãos
  3. Grande área: Agricultural Sciences / Área: Food Science and Technology / Subárea: Food Technology / Especialidade: Diet and Nutritional Food Technology