About the theme

Fishery is based on removing fish resources from their natural environment. Aquaculture, in turn, is based on the cultivation of aquatic organisms, often in a confined and controlled space. The essential difference between the two is that the as the first is an extraction activity, it does not comply with the demands of a competitive market. Aquaculture enables the production of more homogeneous products, traceability throughout the chain and other advantages that contribute to food security, in order to generate quality food, with planning and regularity.


According to the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), aquaculture is the fastest agricultural activity in terms of productive results and one of the few able to respond with ease to population growth, which can contribute to the fight against hunger around the world.  [+] Read more

Questions and answers

Sector challenges, research conducted in Brazil, curiosities...would you like to learn more about fisheries and aquaculture? Follow the link and see these and other questions answered by Embrapa's specialists. [+] Read more

 

Technological solutions

*Content only available in Portuguese

Product

Aquisys é um sistema informatizado elaborado para apoiar a difusão de Boas Práticas de Manejo e Gestão Ambiental da Aquicultura, com foco no manej...

*Content only available in Portuguese

Agricultural practice

O Sistema de Produção Intensiva de Tambaqui em Tanques Escavados com Aeração foi desenvolvido com o objetivo de proporcionar a oferta de pescado a...

Publications

In light of electoral restrictions, we cannot show publications on this page. But you can access Embrapa's full collection through our search tool or in one of our open-access repositories. Learn more on https://www.embrapa.br/publicacoes-e-bibliotecas

*Content only available in Portuguese

O pirarucu (que tem o nome científico Arapaima gigas) é uma espécie prioritária para o desenvolvimento da aquicultura na região Norte do Brasi ...

*Content only available in Portuguese

A aquicultura continental representa a maior parte da produção aquícola nacional, impulsionada principalmente pela criação de tilápia e tambaqui. N...

The fish processing industry consumes a lot of water. This consumption depends on the species being processed, food processing techniques/methods a...

News

Cientistas conseguem reproduzir lambaris-do-rabo-amarelo em laboratório

Espécie nativa da bacia do Paraná pode ser utilizada em testes toxicológicos em corpos d’água

Estudo mostra concentração da produção aquícola em São Paulo

Apenas 12 municípios foram responsáveis por mais de 75% da produção aquícola do estado de São Paulo, em 2020. A concentração é alta e variou pouco no intervalo entre 2016 e 2020....

Artigo - O papel da piscicultura na agricultura familiar

A piscicultura é uma atividade agropecuária milenar que fornece alimento protéico de alta qualidade para diversas populações no mundo inteiro. Existem muitos modos de produção de...

Pandemic changes behaviour of fish consumers in Brazil

Survey by Embrapa shows that nearly 27% of the Brazilian population reduced consumption and 4.27% cut the protein from their diets

Prosa Rural - Peixe bom é aquele que tem boa sanidade

Setembro/2022 – 2ªSemana – Todas as Regiões O Prosa Rural desta semana fala sobre sanidade de peixes. Manter um plantel de animais livre de doenças é essencial para o...